lauantai 19. joulukuuta 2015

5. leikkauksen jälkeinen päivä

Toipilaana viimein. Leikkauksesta on 5 päivää aikaa ja olen ollut kotona 4 päivää. Pääsin leikkauksen jälkeisenä päivänä sairaalasta kotiin. Leikkaus meni hyvin ja kirurgin mukaan mitään erikoista ei leikkauksen aikana eikä sen jälkeen ilmennyt. Tuttuun tapaan olin toki huonovointinen johtuen anestesia-aineista ja kipulääkkeistä, mutta sen tiesi jo ennalta ja sain pahoinvointilääkkeitä, jotka estivät oksentelun.

Haavakipu on ollut aiempiin leikkauskokemuksiin verrattuna pientä. Muutamana päivänä otin Panadolia, mutta pariin päivään en ole tarvinnut kipulääkkeitä ja haavatkin tuntuvat alkavan paranemaan kutinasta päätellen. Minullahan on viisi pienehköä haava-aukkoa ylävatsalla, joissa on sulavat ompeleet.

Syömisessä on vielä paljon opettelemista. Liemiruuat tökkivät jo nyt ja niitä pitäisi vielä ainakin parisen viikkoa jaksaa syödä. Kerralla jaksaa syödä ehkä reilut 0,5 dl, joten syödä pitää muistaa melko usein. En ole laskenut, montako kertaa syön päivässä, mutta veikkaan, että 6-8 kertaa. Juoda pitää muistaa ruokailujen välillä. Juomistahtia en myöskään ole vielä kunnolla löytänyt ja sen huomaa myös harvoista vessakäynneistä. Ehkäpä tämä kolmen viikon pituinen sairasloma on hyvä aika oppia uudet tavat.

Tämän päivän paino on 119,7 kg. Alaspäin ollaan tultu siis jo -25,3 kg. Tällä hetkellä paino tuntuu laskevan ihan päivittäin (300-400g/pvä). Niin vähän pystyy syömään. Karisevista kiloista ei tällä hetkellä ole vielä suurta nautintoa, kun pitää ottaa kevyesti ja ei oikein ole energiaa pienen pienten ruokamäärien vuoksi. Kunhan mahalaukun leikkaussaumojen turvotus laskee ja pystyy hieman enemmän syömään, niin eiköhän energiaakin lisäänny! Terapeutti ennakkoon selvitti, että leikkauksen jälkeisinä viikkoina maha on sen verran turvoksissa, että mahalaukun koko on pienempi, kuin mitä pysyvä koko sitten toipumisen edetessä on.

Ravitsemusterapeutille seuraava aika on reilun kuukauden kuluttua leikkauksesta ja kirurgi soittelee noin kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta. Tällaisilla jatkoilla mennään!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti