torstai 24. joulukuuta 2015

9 päivää leikkauksesta

Valoa tunnelin päässä. Ehkä tämän kanssa sittenkin pystyy elämään ihan hyvin. Alkoi jo yököttää liemi- ja soseruuat. Kokeilin eilen syödä munakasta ja kaikki meni hyvin. Söin myös uunissa haudutettua kalaa ja perunamuusia. Sekin meni hyvin. Tunsin oloni hyväksi pitkästä aikaa, koska sain "oikeaa" ruokaa. Voimat alkavat palautua. Keksin myös maukkaan ja proteiinipitoisen ruokalajin; surautan banaanin, rahkan ja vähän rasvatonta maitoa pirtelöksi. Maustan sen vaniljalla ja Canderelilla. Hyvää on!

Edelleen riittävä juominen on haasteellista, mutta opettelen pikkuhiljaa. Haavat ovat parantuneet hyvin. Suurin osa ompeleistakin on jo tippunut pois.  Vielä täytyy kutienkin muistaa ottaa kevyesti ja rauhallisesti 1-2 viikkoa. Ajattelin tammikuussa aloitella vanhaa, rakasta, harrastusta voimaharjoittelua.

Joulu menee tänä vuonna ihan sivuasiana. Ensi vuonna sitten laitetaan vähän enemmän sitäkin, jos siltä tuntuu. Odotan malttamattomana, että pääsen syömään näkkileipää. En ole syönyt mitään leipää lähes 1,5 kuukauteen! Aamun paino on 118,9 kg. Tuntuu ihan mukavasti putoavan. On tunne, kuin olisin saanut elämäni takaisin painon laskun myötä ja olen valtavan kiitollinen tästä lahjasta <3

Hyvää ja Rauhallista Joulua!

lauantai 19. joulukuuta 2015

5. leikkauksen jälkeinen päivä

Toipilaana viimein. Leikkauksesta on 5 päivää aikaa ja olen ollut kotona 4 päivää. Pääsin leikkauksen jälkeisenä päivänä sairaalasta kotiin. Leikkaus meni hyvin ja kirurgin mukaan mitään erikoista ei leikkauksen aikana eikä sen jälkeen ilmennyt. Tuttuun tapaan olin toki huonovointinen johtuen anestesia-aineista ja kipulääkkeistä, mutta sen tiesi jo ennalta ja sain pahoinvointilääkkeitä, jotka estivät oksentelun.

Haavakipu on ollut aiempiin leikkauskokemuksiin verrattuna pientä. Muutamana päivänä otin Panadolia, mutta pariin päivään en ole tarvinnut kipulääkkeitä ja haavatkin tuntuvat alkavan paranemaan kutinasta päätellen. Minullahan on viisi pienehköä haava-aukkoa ylävatsalla, joissa on sulavat ompeleet.

Syömisessä on vielä paljon opettelemista. Liemiruuat tökkivät jo nyt ja niitä pitäisi vielä ainakin parisen viikkoa jaksaa syödä. Kerralla jaksaa syödä ehkä reilut 0,5 dl, joten syödä pitää muistaa melko usein. En ole laskenut, montako kertaa syön päivässä, mutta veikkaan, että 6-8 kertaa. Juoda pitää muistaa ruokailujen välillä. Juomistahtia en myöskään ole vielä kunnolla löytänyt ja sen huomaa myös harvoista vessakäynneistä. Ehkäpä tämä kolmen viikon pituinen sairasloma on hyvä aika oppia uudet tavat.

Tämän päivän paino on 119,7 kg. Alaspäin ollaan tultu siis jo -25,3 kg. Tällä hetkellä paino tuntuu laskevan ihan päivittäin (300-400g/pvä). Niin vähän pystyy syömään. Karisevista kiloista ei tällä hetkellä ole vielä suurta nautintoa, kun pitää ottaa kevyesti ja ei oikein ole energiaa pienen pienten ruokamäärien vuoksi. Kunhan mahalaukun leikkaussaumojen turvotus laskee ja pystyy hieman enemmän syömään, niin eiköhän energiaakin lisäänny! Terapeutti ennakkoon selvitti, että leikkauksen jälkeisinä viikkoina maha on sen verran turvoksissa, että mahalaukun koko on pienempi, kuin mitä pysyvä koko sitten toipumisen edetessä on.

Ravitsemusterapeutille seuraava aika on reilun kuukauden kuluttua leikkauksesta ja kirurgi soittelee noin kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta. Tällaisilla jatkoilla mennään!





perjantai 11. joulukuuta 2015

4. ENE-viikko ja 4 päivää leikkaukseen

Nyt alkaa oikeasti jo hieman jännittää. Olen labroissa ja muissa rutiineissa käynyt sekä hoitajan ja anestesialääkärin haastattelussa. Olen saanut ohjeistuksen, miten käyttäytyä leikkausta edeltävänä iltana ja leikkauspäivän aamuna. Menen aamulla klo seitsemäksi sairaalaan ja minut leikataan ensimmäisenä, eli noin klo 8. Leikkaussaliin viedään varttia vaille.

Viimeinen ENE-viikko on painon karisemisen suhteen ollut varsin tulokseton, vaikka olen tiukasti pitänyt kiinni dieetistä. Täytynee vielä ennen leikkausta keskustella ravitsemusterapeutin kanssa. Hän nimittäin kehotti soittamaan, jos painon putoaminen hidastuu, jotta hän voi informoida kirurgia ja ettei leikkaus sen vuoksi peruunnu, koska olen kuitenkin tehnyt ison ruokaremontin jo kesästä lähtien. Sisäelinten rasva on taatusti vähentynyt.

Vointi on ollut hyvä ja tällä viimeisellä viikolla myös varsin energinen. Olen yrittänyt valmistautua leikkauksen jälkeiseen elämään täällä kotona ja tehnyt mm. ruokia valmiiksi niin itselleni, kuin muulle perheelle. Minä keittolinjalla ja muille tavallista ruokaa ja vähän jouluakin. Tämä on todennäköisesti viimeinen bloggaukseni ennen leikkausta. Olen valmistautunut henkisesti ja fyysisesti ja tämän valmiimpi ei voi olla. Toivotaan, että kaikki menee, kuten kuuluukin.

keskiviikko 2. joulukuuta 2015

3. ENE-viikko menossa

Aika kuluu nopeasti, kun hauskaa..! Tai no joo. Joka tapauksessa kolmas eneilyviikko on jo puolivälissä ja olen selvinnyt hyvissä voimissa tähän saakka. Kahden viikon jälkeen hieman rukkasin ruokailuaikataulua uudelleen ja nyt tuntuu, että on ihan hyvä.

Ensimmäisellä viikolla lähti 3,5 kg, toisella viikolla vain 1,1 kg. Ravitsemustarepeutin mukaan se on ihan normaalia, koska ensimmäisellä viikolla taisi lähteä jonkin verran nestettä kehosta. Nyt olen 400 gramman (!) päässä -20 kg:sta.

Ensimmäisellä viikolla oli helppoa nälän hallinnan kanssa, mutta toisella viikolla tuntui, että on jatkuvasti nälkä. Toisaalta siihen taisi vaikuttaa myös liikunnan lisääminen, vaikka todella maltillisesti liikuin. Tämä kolmas viikko menee vähän jo niinkuin omalla painollaan. Syön 5 kertaa päivässä ja välissä juon kalorittomia juomia. Sallituista ruoka-aineista en ole livennyt, koska potisin siinä tapauksessa huonoa omaatuntoa, enkä sellaisia tuntemuksia halua tämän kaiken jännittävyyden keskelle. Löysin muuten kaupasta vihannes- ja kanakeiton lisäksi Thai red curry keittoa ja suklaa ja mansikkapirtelön lisäksi banaanikaramellipirtelöä (VLCD), joten olen niitäkin tässä maistellut. Hyviä ovat kyllä kaikki nuo Nutriletit.

Viikon aluksi kävin ravitsemusterapeutin luona saamassa syömisohjeita leikkauksen jälkeiseen aikaan. Ensi viikolla menen labrakokeisiin, sydänfilmiin, keuhkokuvaan ja hoitajan haastatteluun, seuraavalla viikolla onkin sitten jo leikkaus. Kääk!

Yhteenvetona todettakoon siis, että dieetti on sujunut hyvin, vointi on ollut muuten hyvä, mutta dieetin aikana nuo nivelsairaudet ovat pahentuneet (kivut) ja tämän aamun lukema vaa'assa oli 125,4 kg. Liikkeellehän lähdettiin 145 kg:sta.

perjantai 20. marraskuuta 2015

5. ENE-dieettipäivä

Minulle sanottiin ennen dieettiä, että ensimmäinen viikko on vaikein. Koen kuitenkin, että viikko on ollut helppo. Kun noudattaa dieettiohjeita, niin ei tarvitse miettiä kiusauksia, koska niille ei ole sijaa tässä ruokavaliossa. Toivottavasti seuraavat viikotkin menevät yhtä helposti.

Kun sanon, että on ollut helppoa, ei se tarkoita, etteikö olisi usein nälkä tai etteikö energiataso olisi normaalia alhaisempi. Sen tunteen kanssa oppii elämään. Ja kun juo aterioiden välissä, niin se lievittää nälän tunnetta.

Muutamia kikkoja, joita olen jo tässä vaiheessa ottanut käyttöön:
Juomiset kannattaa pitää monipuolisina, jotta juominen ei ala yököttää. Minua alkoi vesi, sitruunavesi ja tee yököttää jo toisena päivänä, niinpä laajensin repertuaaria. Nyt juon makuvichyjä (suolattomia) ja Fun light-mehuja (joiden kannattaja en todellakaan ole).Lisäksi tein Fun light-mehusta kerta-annoshyytelöitä ja syön pieniä annoksia aina silloin, kun mieli tekee. Tässä tilanteessa ne ovat yllättävän hyvän makuisia. Tein Nutrilett-pirtelöstäkin hyytelöitä ja kyseinen annos tuntuu jättimäiseltä! Ja siinä menee aika kauan aikaa, kun sen lusikoi.

Olen "syönynyt" 6 kertaa päivässä. Kahdella aterialla pirtelöä, kahdella keittoa ja kasvis/salaattiannoksen olen jakanut niin ikään kahteen osaan ja se on mielestäni sopivan kokoinen kerta-annos. Siis n. 200 g sallittua salaattia/kaalia/vihanneksia, 50g vähemmän käytettäviä kasviksia/vihanneksia ja n. 10g proteiinia. Salaatin sekaan laitan kummallakin kerralla teelusikallisen rypsiöljyä ja tilkan viinietikkaa mausteeksi. Hyvin maistuu ainakin vielä!

Eilen aloitin varovaisen liikunnan. Vähän kuntopyörää ja vähän käsipainoilua/kahvakuulailua. Pyrin 3x/vko tekemään kyseisen jumpan, jottei dieetti vie vähäisiäkin lihaksia pois. Toivon jumppailun auttavan myös leikkauksesta toipumiseen. Tämän päivän paino on muuten 128 kg. Eilen ja yöllä tuntui nestettä poistuvan kehosta tavallista enemmän, johtuikohan kaalista.

Ilmeisesti dieetti toimii, koska hengitykseni on alkanut tuoksahtaa erikoiselta, kuten ravitsemusterapeutti varoittikin. Siispä pala rasva, pala!



sunnuntai 15. marraskuuta 2015

ENE-dieetin aattona

Huomenna se sitten alkaa. Olen valmistautunut Nutrilettien ja "sallittujen" ruoka-aineiden kanssa neljän viikon eneilyyn. Tarkoitus on nauttia pieniä annoksia usein. Nutrileteistä tulee 5 ateriaa ja sallitut ruoka-aineet olen ajatellut jakaa vielä kahdeksi eri ateriaksi. Katsotaan sitten, tuntuuko ajatus hyvältä käytännössä. Ajattelin vain, että kun syö vähän ja usein, niin ei tulisi mitään ylitsepääsemättömiä syömishimoja. Juotaviksi olen ajatellut käyttää sitruunavettä, suolattomia vichyjä, teetä ja kohtuudella kahvia.

Hyvillä mielin eteenpäin!

perjantai 30. lokakuuta 2015

ENE-dieetin ohjaus

Kävin tänään ravitsemusterapeutin vastaanotolla. Kävimme läpi ENE-dieettiä sekä lähettämiäni kysymyksiä. Oma vaaka näytti aamulla 129kg, terapeutin vaaka vaatteet päällä aamupalan jälkeen 129,8kg. Olen saavuttanut 15kg:n painon laskun, oman vaa'an mukaan 16kg:n. Jipii.

Keskustelimme myös painosta ja painotavoitteista leikkauksen jälkeen. En ole asettanut mitään kilotavoitteita, vaan tavoitteeni on liikkumisen ja kokonaisjaksamisen (kunnon) paraneminen. Terapeutin mielestä tavoitteeni on erittäin järkevä. Parempi kuin se, että asettaisi kilotavoitteita. Jokaisella on ominaispaino, jolloin kokee olonsa hyväksi. Toisekseen lihavuusleikkauksen jälkeen 60-70% ylipainosta saadaan pois, maksimissaan 80%. Minulla realismia lisää ehkä se, että en koskaan ole ollut "normaalipainoinen". Vaikka siis olen nuorena kilpaurheillutkin. Silloinkin pituuden ja painon suhde olivat hoikkuuskäyrien ulkopuolella, koska olin nk. lihaskimppu.

Ajattelin toteuttaa ENE-dieetin pääasiassa valmisteilla. Nutriletillä ja/tai Allevolla. Ehkä joitain päivinä syön oikeaa ruokaa, jos keitot ja pirtelöt alkavat tökkiä. Valmisteilla toteutetussa dieetissä saa, ja pitää, nauttia 20g proteiinipitoista lihaa, juustoa, munaa tms. ja lisäksi vähäenergisiä kasviksia. Sain hyvät kirjalliset ohjeet. Aloitan dieetin 4 viikkoa ennen leikkausta. Ravitsemusterapeutille menen vielä noin 2 viikkoa ennen leikkausta. Lisäksi noin viikkoa ennen leikkausta käyn verikokeissa, EKG:ssa, keuhkokuvassa, hoitajan haastattelussa jne. Ohjelmaa riittää.

Haluan kantaa korteni kekoon hyvissä valmisteluissa, jotta kaikki sujuu mahdollisimman hyvin. Jos dieetti sujuu ilman suurempia haksahduksia, niin leikkauksen jälkeinen elämäkin onnistuu paremmin. ENE-dieetillä on tarkoitus pudottaa vielä 8% nykypainosta - siis 10kg. Minusta se on aika paljon neljään viikkoon, mutta katsotaan, miten kilot lähtevät karisemaan. Varmasti sisäelimistä jo rasvaa on lähtenyt näiden -15 kilon myötä.

Projekti jatkuu...

tiistai 27. lokakuuta 2015

Leikkauspäätös tehty

Viimein, vajaan vuoden ravitsemusterapeutilla käyntien jälkeen, asiani konkreettisesti nytkähti eteenpäin, kun terapeutti ohjasi minut kirurgin vastaanotolle lopullista leikkauspäätöstä varten. Päätös leikkauksesta ja leikkaustavasta tehtiin lokakuun alussa. Gastric bypass- leikkaus, eli mahalaukun ohitusleikkaus. Siinä mahalaukun yläosasta otetaan pieni pala ja liitetään ohutsuoleen. Loput mahalaukusta jää paikoilleen. Mahalaukun alaosa sitten liitetään ohutsuoleen, ylemmäs, kuin tynkämahalaukun liitos. Kaikki tämä on tarkoitus tehdä tähystäen.

Koko edellä esitettyä ruljanssia edelsi enemmän ja vähemmän epätoivoisia laihdutusyrityksiä. Painoa oli enimmillään 145kg. Olin 10 vuotta sitten saanut karistettua 33kg liikunnalla ja ruokavaliolla. Silloin painoin enimmilläni 97kg. Nyt tilanne oli toinen, koska polviin oli kehittynyt nivelrikot. Liikunta ei kovin hyvin onnistunut. Tämän vuoden keväällä koin jonkinmoisen pohjakosketuksen, kun en enää jaksanut/pystynyt kävelemään kuin olemattomia matkoja hitaasti ja seisominen oli tuskaa. Oikeastaan mitkään arkiaskareet eivät olleet sujuneet enää vähään aikaan. Ajattelin, että tästä ei ole enää pitkä matka pyörätuoliin.

Kesäkuussa sain jostain voimaa ja päättäväisyyttä niin paljon, että pistin ruokavalion remonttiin ja aloin tosissani pudottamaan painoa. Noin 10kg:n painonpudotus oli edellytyksenä lihavuusleikkaukselle. Pidin ruokapäiväkirjaa, punnitsin ruokia, katsoin kellosta, milloin syödä, jätin sokerin pois, samoin voi vaihtui kasvirasvamargariiniin ja punainen maito kevytmaitoon, enemmän kasviksia, vihanneksia, marjoja, vähemmän pastaa, riisiä jne., rasvainen jogurtti vaihtui kevytjogurttiin ja ruokakerman, juustojen yms. käyttö väheni minimiin ja muuttui vähärasvaiseksi. Näillä muutoksilla sain 10kg pois ja olin viimein leikkauskelpoinen. Tähän mennessä olen saanut 13kg pois, vaikken enää punnitse tai syö kellon mukaan. Edessä on vielä 4:n viikon ENE-dieetti ennen leikkausta. Leikkaus on joulukuun puolessa välissä. Minua jännittää ENE-dieetti, että miten jaksan noin 800kcal:n voimin, mutta saan tämän viikon lopulla ohjeistuksen ravitsemusterapeutin vastaanotolla. En halua riskeerata leikkausta ja olen henkisesti valmentautunut koko syksyn. Viime viikot erityisesti. Tämän päivän paino on siis 132kg.